Földesi Nagy Ferenc

Élete:

Nagy Ferenc 1943. április 5-én született Berettyóújfaluban, de Földesen laktak. Édesapja Nagy Lajos (Földes, 1910. febr. 10. – Földes, 2003.) a vasútnál dolgozott. Tősgyökeres földesi volt, a nagyapja parádés kocsis volt a községházán.

Édesanyja Vékony Ilona (Budapest, 1919. febr. 23 – Földes, 2003.) hat gyermeket nevelt fel, háztartásbeli volt. Ferenc az általános iskolát Földesen járta, de tovább nem tanulhatott. A családi körülmények úgy alakultak, hogy munkába kellett állnia. A nagyapa birtokán dolgozott Bakonszeg és Zsáka között, ahol kapcsolatba került Nadányi Zoltán családjával. Munka mellett kitanulta a hegesztő és lakatos szakmát.

1967-ben házasságot kötött a konyári Szabó Erzsébettel, és 1981-ben Derecskére költöztek. Egy lányuk született: Judit.
A derecskei Mezőgépnél dolgozott közel 24 évet, majd a CASCOOPNÁL nyugdíjazásáig.

Az édesapjától hallott katonatörténeteket mindig szívesen hallgatta, élt benne a gondolat, hogy egyszer le kellene írni. Az édesapa elvesztése után még erősebben foglalkoztatta ez a gondolat, és amikor rátalált a Debreceni Simonyi Napok keretében kiírt irodalmi pályázatra, elhatározta, leírja az édesapjától hallottakat.

Így 2010-ben Davaj magyar, 2011-ben A ruszkimentes Kovács Imre címmel írt pályamunkát Földesi Nagy Ferenc néven. Ekkor vette fel az írói előnévként a Földesi nevet és elindult régi próbálkozása, az írás útján. 2011-ben még részt vett a városunk várossá avatásának 20. évfordulója alkalmából a városi könyvtár által kiírt versíró pályázaton is Fülemben zúgnak című versével.

Írásai:

A ruszkimentes Kovács Imre

Annamari I.

Annamari II.

Annamari III.

Fülembe súgnak

Megyek hazafelé