Rékasi Attila

Élete:

1974-ben született Debrecenben. Derecskén nevelkedett, az általános iskolát és a gimnáziumi éveket Derecskén töltötte. Az irodalom gyerekkora óta szenvedélye a zene mellett. Írásaira, verbális tehetségére tanárai már az általános iskolában és a gimnáziumban is felfigyeltek. Szabad idejét gyermek korában szinte csak olvasással töltötte, regények mellett a versek voltak nagy kedvencei. Húsz éve foglalkozik művészeti írással, ezek az írások zömében kiállításmegnyitókon hangzottak el, de művészeti portálokon is megjelentek, illetve katalógusokban könyvekben is olvashatjuk őket.

Irodalmi vonatkozásban kiemelkedő tevékenysége szempontjából, hogy 2007-ben megalapította Fegyverneki Gergő és Komlósi Kornél költőkkel a FAKTúra című kulturális és művészeti folyóiratot, melynek főszerkesztője, grafikai tervezője, kiadója, menedzsere is. Ebben a médiumban több társadalomkritikai és szubjektív életérzéseket megjelenítő írása is megjelenik. Mai napig a  Hajdú-Bihar Megyében általa alapított, ma már Budapesten működő Fiatal Alkotók Közösségének vezetője.

2015-től Budapesten él, de gyakran hazatér Derecskére. Fontos számára, hogy több mint harminc éve művésztelepeken alkot. Számos fotóművészeti díj birtokosa, számtalan kiállításon szerepelt. Három fotóalbuma jelent meg Derecske városáról. Szőllősi Imréné Derecske története képekben Fénnyel írt történelem című könyvének fotó munkálatait is ő készítette, amely 2007-ben Derecske város napján lett bemutatva. Több művészeti csoport alapítója, vezetője, tagja. 2019-ben megválasztották a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagjának, majd, 2023-ban újraválasztották.
2008-tól ír verseket álnéven (CTL és Nux Juglandes) és ahogy ő fogalmaz: 

„ …egy művészeti projekt részeként tekintek a verseimre, melyek szándékolt álnaív módon idéznek meg fiktív vagy valós, de banális hangulatokat, provokatív módon reflektálnak társadalmi jelenségekre bagatell alapokon”

2011-ben létrehozta, a videkiirodalom.hu irodalmi portált, ami 2014-ben anyagi okok miatt szervesült a faktura.webleg.hu művészeti és kulturális folyóiratba, amit saját költségén üzemeltet azóta is. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vidéken élő, általa kiemelkedőnek tartott költőkre, illetve lehetőséget adjon a fiatal kezdő irodalmároknak a megjelenésre, a művészeti portál erre a mai napig nyitott.

2014-ben Derecske város támogatásával készítette el, jelentette meg Bényei József debreceni költő, A kalapos király búcsúja című verseskötetből szerkesztett audio CD hangoskönyvet, a „Versek a műteremből” irodalom-népszerűsítő CD sorozat részeként, melynek ősbemutatója a debreceni Benedek Elek Könyvtárban volt 2014. december 4-én.

2007-óta rendszeresen publikál a FakTúra különböző fórumain leggyakrabban művészeti írásokat, de autonóm irodalmi munkái is megjelennek. 2022-től a Kettőspont Színház alkotóközösségének tagja, azóta drámáin is dolgozik, melyek várható megjelenése 2024-re várható.

2024 évben ünnepli 50-ik születésnapját a Kettőspont Színházban egy kiállítás keretében, ahol tervei szerint C.T.L. első könyvét is igyekszik bemutatni egy verses művészkönyv formájában. – vallja életrajzában. 

Önálló munkái:

Derecske ahol élni jó fotóalbum 2007-ben jelent meg Derecske város önkormányzatának kiadásában.

2011-ben jelent meg az ÁRNYÉKFOGÓ FOTOGRÁFIAI ALKOTÓCSOPORT Katalógusa az elmúlt 10 év bemutatására. 

Utazás Derecskén című fotóalbum 2012-ben jelent meg Derecske város önkormányzatának kiadásában.

2014-ben jelent meg: VERSEK A MŰTEREMBŐL címmel  irodalom-népszerűsítő CD hangoskönyv-sorozat I. része, melynek címe: 

BÉNYEI JÓZSEF A KALAPOS KIRÁLY BÚCSÚJA – Válogatás Bényei József író, költő azonos című verseskötetéből. 

Az Árnyékfogó Fotográfiai Alkotócsoport 15 éves jubileumi katalógusa
Felelős kiadó szerkesztő: Rékasi Attila fotóművész. A Derecskéért Civil Összefogás Egyesület gondozásában jelent meg 2016-ban.

 A Képes lapok című fotóalbum 2017-ben jelent meg Derecske város önkormányzatának kiadásában.

2019-ben készült negyed százados (1994-2019) életművéről, művészi munkájáról a: NEGYEDSZÁZAD címmel önálló kötete. (50 p.) 

Kapcsolat:

artporond@gmail.com 

https://faktura.webleg.hu 

https://www.rekasiattila.webleg.hu/


Írásai:

Kifeküdtem a diófa alá (vers)

Tankcsapdától a társadalomkritikáig

Mesés világteremtés rajztűvel

Fénycsönd – Seres Géza alkotásához