Derecskei Betlehemes játék

Egész Kárpát-medence területén ismert szokás a betlehemezés, amely a virágkorát a 19-20. században élte. Ez a népszokás felidézi Jézus születésének körülményeit, melyeket a Bibliából ismerünk. Kezdetben felnőtt férfiak játszották a templomban, de az elmúlt száz évben már gyerekek vették át a szereplők helyét. Házról-házra jártak, kezükbe vitték a betlehemet, s minden házban előadták a történetet, jó kívánságokat mondtak a háziaknak. Az alföldi betlehemes játékok egyik változata Derecskén alakult ki. Ennek különlegessége az, hogy megjelenik a betyár, mint szereplő, aki elmeséli annak történetét hogyan jutott el Betlehembe. A betyár mond áldást, köszönetet a háziak számára, valamint ő kíséri a vonuló betlehemes csapatot. Szabó Lajosné és férje néhai Szabó Lajos 2007-ben határozta el, hogy felelevenítik a derecskei Betlehemes játékot. Azóta a Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagjai a Debreceni Betlehemes Találkozón és a Győri Betlehemes Találkozón is szerepeltek már, ezenkívül előadták Budapesten, Hajdúszoboszlón, Vásárosnaményban, Berettyóújfaluban, Hajdúszováton, Tépén, Konyáron és Sárándon is és még számos helyre elvitték a műsorukat. A derecskei betlehemes játék bekerült a HELYI ÉRTÉKEK GYŰJTEMÉNYÉBE is. (forrás: www.derecske.hu)

A hagyományőrzés és az átörökítés jegyében helyi fiatalok és gyerekek is megismerhették a derecskei betlehemes játékot. Az újjáalakult 961. számú Sztárai Mihály cserkészcsapat tagjai tanulták meg a játékot, akik folytatják ezt a szép hagyományt. Heródes, a betyár és a pásztorok illetve az angyalok szerepét a derecskei cserkészcsapat tagjai játsszák. Köszönjük, hogy a derecskei Betlehemes játék szövegkönyvét összeállította Szabó Lajos és Szabó Lajosné!

A fellépők névsora:

Heródes: Szabó Ádám
Betyár: Török Ferenc
1. juhász: Szőllősi Balázs
2. juhász: Maróti Mária
3. juhász: Antal Gábor

Angyalok:
Antal Mónika
Maróti Anna
Simon Gréta

A cserkészcsapatnak a derecskei betlehemes játék betanulását segítette a Hagyományőrző Nyugdíjas Klub és Cseke Sándor illetve Cseke Sándorné!
A próbákat vezették, Maróti Mária és Maróti Anna őrsvezetők.
Az énekpróbákat segítette Nádházi-Tálas Csilla, a Táltos színjátszókör csoportvezetője.
A kellékek beszerzését segítette a Szivárvány Hagyományőrző Egyesület.
A próbákhoz köszönjük a helyszínt a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtárnak.
Köszönjük a fellépési lehetőséget a szervezőknek!