Lénárt Attila

Lénárt Attila Debrecenben született 1983. május 27-én.

Születése óta Derecskei lakos, mivel a családja is itt él. A Bocskai István Általános Iskolában végezte a nyolc osztályt.

Tanulmányait Derecskén az I. Rákóczi György Gimnáziumban folytatta és ott érettségizett speciális angol tagozaton. Diákévei alatt Petőfi versei voltak rá legnagyobb hatással, és versírással ő maga is foglalkozott.

2009-ben diplomázott a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola tanító, rajz-vizuális műveltség szakterületen. A választásában döntő volt, hogy rajzzal foglalkozhasson. Tanulmányai alatt figyelt fel kiemelkedő tehetségére Tamus István debreceni képzőművész, aki a grafika felé irányította. Képzőművészeti tehetsége mellett folyamatosan megfigyelhető irodalmi érdeklődése, az ahogyan a világ dolgait képein keresztül megjeleníti, gondolatait közvetíti, mély, elemző jellemre utal.

Több mint tíz éve ragadott először tollat, hogy gondolatait leírva versekben fogalmazza meg azokat. Legutóbb 2016-ban vetődött fel benne egy gyermekkönyv ötlete, amelyben szereplő mondókáit rövidesen papírra is vetette, majd a könyv illusztrációit is saját kezűleg valósította meg.

Első gyermekkönyvének címe: Csipetnyi mese, mely 2017-ben jelent meg. 2017 decemberében került bemutatásra Szegeden a Dóm galériájában.

Közel áll hozzám a gyermeki világ és a mesék világa. Ez jelenik meg bennük. Igyekszem úgy átadni ismeretet a gyerekeknek, hogy abban megnyilvánuljon egy kis nevelő szándék (mint például ahogy az óvodás figyelmét az iskola irányába terelem, de mindezt kedvesen, játékosan). Próbáltam belevinni humort a mondókákba. Leggyakrabban állatokat személyesítettem meg, de előfordulnak képzeletbeli lények is, mint a hintaló, aki elszabadul, vagy a kedves madárijesztő alakja.” – írja a most megjelenő kötetéről.

Képzőművészeti vonalon folyamatosan fejleszti tehetségét.

Tizenegy alkalommal vett részt a Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep (Derecske) munkájában, tagja a Hajdú-Bihar Megyei Fiatal Alkotók Közösségének, valamint a MANK (Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.) grafikusművésze. Munkáival találkozhatott az érdeklődő közönség többek között Derecskén, Berettyóújfaluban, Konyáron, Debrecenben, Szentesen, Pásztón, Mátészalkán, Gödöllőn, Nagyszalontán, Kassán és Stuttgartban.

 

Egyéni kiállításai:

Karácsony Sándor Kollégium, Berettyóújfalu 2007

Oázis Ifjúsági Ház, Derecske 2008

Benedek Galéria, Debrecen 2009

Művelődési és Ifjúsági Ház, Konyár 2010

Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2011

Művelődési és Ifjúsági Ház, Szentes 2016

Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Pásztó 2016

Galéria21 Debrecen Ifjúsági Ház 2016

Szatmári Múzeum, Mátészalka (Múzeumok éjszakája) 2017

 

Csoportos kiállítások:

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 2008

Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat, Debrecen 2009

Tanítóképző Főiskola Debrecen Bakos Tibor Kisgaléria 2011

Arany Palota, Nagyszalonta 2011

Nemzetközi Ex-libris Pályázat, Debrecen 2012

freshArt8 Kiállítás, Debrecen, Kassa, Stuttgart 2016

 

Művei:

Csipetnyi mese – versek, mondókák kicsiknek és nagyoknak. Írta, szerkesztette és az illusztrációt készítette Lénárt Attila. Elitri Kiadó, Kontraszt Nyomda Pécs, 2017.

 

 

A jámbor madárijesztő 

Varjúének

Repülőiskola