EMLÉKEK A MÚLTBÓL: Munka mellett közfeladat

A munkám mellett sok közfeladatot is elvállaltam. A helyi Iparos Szövetségbe körülbelül húsz évig vezetőségi tag voltam. Benne voltam a választási bizottságban, a felügyelőbizottság tagja és elnöke voltam. A rendszerváltást megelőző utolsó négy évben 1986 – 1990-ig tanácstag is voltam, ahol egyedül képviseltem a derecskei iparosokat. Társadalmi és egyéb munkásságom elismeréséért többféle kitüntetést kaptam a KIOSZ-tól (Kisiparosok Országos Szövetsége). Pédául a Kiváló kisiparos, kiváló szervezeti munkáért, kiváló társadalmi munkás. 

    Amikor gyermekeim óvodások és általános iskolások voltak, nagyon sok társadalmi munkát (ingyen munkát) végeztem a nyári szünidőben az iskolában, az óvodában. De nem csak én. Akkor még olyan természetes volt ez, hogy a szülők társadalmi munkát vállaltak. 

Piroskát még a nyolcvanas években kötelezték a gyógyszertári – szakasszisztens képesítés megszerzésére. Az egy éves iskola Sopronban volt, ahová egy évig havonta ment több napra, és egy év után sikeresen levizsgázott. Aztán beiskolázták kötelezően egy három éves politikával foglalkozó iskolába, az úgynevezett Marxista Egyetemre. Csatlakoztam hozzá, én is beiratkoztam, mint konzervatív iparos, és elvégeztem sokadmagammal. Kb. húszan voltunk. Engem senki nem kötelezett, de érdekelt a téma, hogy tudományosan mi is várható akkor ha eljő a kommunizmus. Mint tudjuk, Marx, Engels és Lenin tanai elbuktak, hisz’ 1990-bn Európában megbukott a szocializmus. A rendszerváltozással azt gondoltuk, hogy eljön a jólét, hamarosan felzárkózunk a nyugati országokhoz. De sajnos, már több mint 25 év eltelt, de dicsekvésre nincs okunk. 

    A rendszerváltozást követően még sok évig főállásban kisiparos voltam, aztán nyugdíjba mentem, de a nyugdíj mellett még kb. tíz évig folytattam a kisipart, majd végleg abbahagytam. Nyugdíjasként még voltak alkalmazottak, de az utolsó éveket mielőtt végleg abbahagytam, már egyedül csináltam. A szakmát, a katonai, illetve a tanácsi kitérővel csökkentve több, mint negyven évig gyakoroltam. Persze ez nem így van igazán, mivel a katonaságnál is, de mikor a tanácsnál dolgoztam is, mellette sokat dolgoztam a szakmában.