A fáklya másoknak világít

A fáklya másoknak világít, címmel

az írás elhangzott Miskolcon 2015. január 7-én a Minorita templomban Spillinger Ferenc atya, c. kanonok, ny. plébános búcsúztatásakor.

„Feri atya” – „A fáklya másoknak világít, s Önmagát emészti el.” – Wass Albert

Emlékezünk és búcsúzunk
Spillinger Ferenc István atyától,
a derecskei hívek és akik ismerték.

  • Véget ért „Feri atya” „Adventje”, – visszatért Teremtőjéhez…

„Istenről tisztelettel szólj, felebarátodról úgy,
ahogy magadról szeretnél hallani, magadról
vagy alázatosan, vagy sehogy.”
Bonsco Szent János idézete

 

„Feri atya” 23 évet töltött Derecskén felvállalva a mi kis közösségünk lelkigondozását – életét vezetve. Ha kellett keresztelt, – ha kellett, temetett, – ha kellett, összeadta a házasulandókat. Sok elsőáldozót és bérmálkozót indított el a hit útján. Lejárt házakhoz, – gyóntatni, áldoztatni az arra rászorulókat. Elég volt egy telefon, és már ment is feladni az „utolsó kenetet”, a betegek szentségét, és egyben vigaszt nyújtott az éppen megfáradt családtagnak is, – még ha az Új Ember újságot vitte is el… Tudta, azért nem volt vasárnap a Szentmisén, és hozta el, mert beteget ápolt… Megkérdezte: tudtam segíteni? – A lélek egyből könnyebb lett…

Még néha látni véljük, amint Húsvét előtt járja velünk a „keresztúti ájtatosságot” – már akkor a saját „keresztútját” is járta nagy átéléssel. Vagy amint városunk utcáján szerényen áthalad, végezni napi teendőit. Amilyen volt jövetele, olyan diszkrét volt elköltözése is, átadva híveit a soron következő lelkipásztornak. Nagy űrt hagyott maga után. Nem csak a katolikusok, hanem a város valamennyi lakosa is ismerte és meghívta rendezvényeire. Amikor tudott, részt vett a Szent István napi kenyérszentelésen, Adventi Kézműves Kiállításon, a Tájházban lévő rendezvényen, és sok más eseményen. Más felekezetek meghívásának is eleget tett.

„A keresztet válladról levenni csak annak van joga, aki azt adta.” – írja a Szenvedők és Vigasztaló és felbátorító könyvecskéje 1918-ban. „Feri atya” válláról már levette, s „Ő” letette a „Hit pajzsát” a nemtelen támadókkal szemben is.

Ég Önnel, Feri atya! Ég Önnel Krisztus katonája. Majd találkozunk, ha a mi földi zarándok utunk is véget ér… Ég Önnel…

 

  1. január

Szántóné Varga Piroska
a derecskei Katolikus Egyház képviselő testületi tagja